Gigabit Ethernet přepěťová ochrana

01-02-2019

Časté dotazy společností, které stavějí sítě LAN, zahájily náš výzkum zařízení, která účinně chrání zařízení připojená k síti Gigabit Ethernet a současně poskytují jistotu vysokých standardů přenosu.

Gigabitové ethernetové sítě většinou používají standard 100Base-T, tedy 2-pásmovou přenos pomocí kódování PAM-5 s kmitočtem 125 MHz. Ve srovnání s LAN 100Mbit (100Base-T) není frekvence hodin příliš výrazná a dává dojem, že nedělá velký rozdíl, zejména proto, že pracuje na kabelech kategorie 5 a 5e.

Výše uvedený rozdíl by neměl velký význam, ne-li skutečnost, že v sítích 100Base-T se používají dvě přenosové linky (vysílání a příjem) a v sítích 1000Base-T existují čtyři přenosové a přijímací linky. V prvním případě dochází k digitálnímu rušení od dvojice Tx k dvojici Rx a od dvojice Rx ke dvojici Tx, zatímco ve druhém případě každý pár vysílání / příjem interaguje s každým jiným vysílajícím / přijímacím párem - existuje 12 příčin přeslechů, které narušují správné signály a způsobují chyby v přenosu, a tudíž potřeba opakovat pakety. Čím více opakujících se paketů, tím menší je množství přenášených dat (nižší šířka pásma) a zpoždění v provozu LAN.

Srovnání LAN 100Base-T vs 1000Base-T

Jak je patrné z výše uvedených obrázků, v síti Gigabit Ethernet je 6krát více interferujících signálů než v síti 100Mbit. Vzhledem k vyšší frekvenci, větší obtížnosti výroby tištěných obvodů a použití konektorů vyšší kvality lze předpokládat, že ochrana sítě Gigabit Ethernet je 6krát obtížnější než ochrana sítě 100Mbit.

Práce na našich zařízeních trvaly jeden a půl roku a zahrnovaly řadu strukturálních simulací, výpočtů, testů a výběr vhodných elektronických komponent. Požadavky na rázovou pevnost a kvalitu přenosu tištěných obvodů mohou splnit pouze tři nejznámější výrobci. Srovnávací testy provedené se zařízeními jiných předních výrobců potvrdily, že naše produkty vykazují nejlepší parametry nejen pro gigabitové sítě 1000Base-T, ale jsou jediné, které plně projdou zkouškami kabeláže šesté kategorie (4 x 250Mhz) a jsou vhodné pro síť 1000Base-Tx. Následující výkresy ukazují zkrácený výsledek testu zařízení Ewimar a jednoho z konkurenčních výrobků deklarovaných pro 6. kategorii kabeláže. Oba testy byly provedeny pomocí testeru s aktuálním kalibračním certifikátem, a to přímým připojením ochrany k portům testeru.

 

Prošel zkouškou přepěťové ochrany pro 6 kategorii

Krátký výsledek našeho testu odolnosti proti přepětí

 

Neúspěšný test přepěťové ochrany pro 6 kategorii

Zkrácený výsledek testu konkurenčních přepěťových chráničů

 

I přes správné fungování sítě Gigabit Ethernet v kabelech kategorie 5 a 6 se ve velkých sítích používá stíněná kabeláž kategorie minimálně 6. Čím větší je počet kabelů LAN na jednom místě, tím větší je počet rušení, které se přidávají do nestabilní sítě LAN. Kvalitativní rezerva parametrů umožňuje chránit instalaci od potřeby modernizace a dokonce i jejího nahrazení spolu se zvýšením počtu zařízení připojených k síti.

Podobná závislost platí také pro příslušenství použité k vybudování infrastruktury - konektory RJ-45, propojovací panely, patchcordy a ochranné prvky. Jedna nízkonapěťová přepěťová ochrana připojená k počítači nebude způsobovat závažné problémy s přenosem, nicméně několik počítačů vedle sebe spolu s takovými ochranami může způsobit zpomalení přenosu. Umístění nekvalitních výrobků do skříní RACK, kde existuje několik desítek nebo dokonce několik set spojení, nese riziko vzniku mnoha problémů.