Gigabit Ethernet prepäťová ochrana

01-02-2019

Časté otázky spoločností, ktoré vytvárajú siete LAN, iniciovali náš výskum zariadení, ktoré účinne ochránia zariadenia pripojené k sieti Gigabit Ethernet a súčasne poskytujú istotu vysokých štandardov prenosu.

Siete gigabitového siete Ethernet používajú väčšinou štandard 100Base-T, teda dvojsmerný prenos pomocou kódovania PAM-5 s hodinovou frekvenciou 125 MHz. V porovnaní so 100Mbit (100Base-T) LAN, frekvencia hodín nie je oveľa vyššia a dáva dojem, že to nie je veľký rozdiel, najmä preto, že môže pracovať na kábloch kategórie 5 a 5e.

Vyššie uvedený rozdiel by nemal veľký význam, ak nie skutočnosť, že v sieťach 100Base-T sa používajú dve prenosové linky (vysielanie a príjem) a v sieťach 1000Base-T existujú štyri prenosové a prijímacie linky. V prvom prípade dochádza k digitálnemu interferencii od páru Tx k páru Rx a od páru Rx k páru Tx, zatiaľ čo v druhom prípade každý pár vysielania / prijímania interaguje s každým iným vysielacím / prijímacím párom - existuje 12 príčin ktoré presahujú správne signály a spôsobujú chyby v prenose, a teda potrebu opakovania paketov. Čím viac opakujúcich sa paketov, tým menšie je množstvo prenášaných dát (nižšia šírka pásma) a oneskorenie prevádzky LAN.

Porovnanie LAN 100Base-T vs 1000Base-T

Ako je zrejmé z vyššie uvedených obrázkov, v sieti Gigabit Ethernet existuje šesťkrát viac interferujúcich signálov ako v sieti 100Mbit. Vzhľadom na vyššiu frekvenciu, väčšiu náročnosť výroby tlačených obvodov a použitie konektorov vyššej kvality sa dá predpokladať, že ochrana pre sieť Gigabit Ethernet je šesťkrát ťažšia ako ochrana pre 100Mbit sieť.

Práca na našich zariadeniach trvala jeden a pol roka a zahŕňala mnoho štrukturálnych simulácií, výpočtov, testov a výber vhodných elektronických komponentov. Požiadavky na nárazovú pevnosť a kvalitu prenosu tlačených obvodov mohli splniť len traja najznámejší výrobcovia. Porovnávacie testy vykonané so zariadeniami iných popredných výrobcov potvrdili, že naše produkty vykazujú najlepšie parametre nielen pre gigabitové siete 1000Base-T, ale sú jediné, ktoré úplne prešli testami pre šesť kategóriu káblov (4 x 250Mhz) a sú vhodné pre sieť 1000Base-Tx. Nasledujúce výkresy znázorňujú skrátený výsledok testu zariadenia Ewimar a jeden z konkurenčných produktov deklarovaných pre 6 kategórií kabeláže. Obe testy boli vykonané s použitím testovacieho prístroja s aktuálnym kalibračným osvedčením priamym pripojením ochrany k portom testeru.

 

Skrátený výsledok nášho testu prepäťovej ochrany

Skúšaný test prepäťovej ochrany pre kategóriu 6

 

Neúspešný test prepäťovej ochrany pre kategóriu 6

Skrátený výsledok testu konkurenčných prepäťových chráničov

 

Napriek správnemu fungovaniu siete Gigabit Ethernet na kábloch kategórie 5 a 6, vo veľkých sieťach sa používa tienená kabeláž minimálnej kategórie 6. Čím väčší je počet LAN káblov na jednom mieste, tým väčší je počet interferencií, ktoré sa pridajú do nestabilnej siete LAN. Kvalitatívna rezerva parametrov umožňuje chrániť inštaláciu od potreby modernizovať a dokonca ju nahradiť spolu so zvyšovaním počtu zariadení pripojených k sieti.

Podobné závislosti sa vzťahujú aj na príslušenstvo používané na vybudovanie infraštruktúry - konektory RJ-45, prepojovacie panely, patchcordy a ochranné zariadenia. Jediná nízkonákladová prepäťová ochrana pripojená k počítaču nespôsobí závažné prenosové problémy, avšak niekoľko počítačov vedľa seba spolu s takýmito ochranami môže spôsobiť spomalenie prenosu. Umiestňovanie nekvalitných výrobkov do skriniek RACK, kde existuje niekoľko desiatok alebo dokonca niekoľko stoviek pripojení, prináša riziko vzniku mnohých problémov.